14 млади лекари са на специализация в Смолянската болница

14 млади лекари са на специализация в Смолянската болница

Д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на МБАЛ “Д-р Братан Шукеров”, Смолян

— Д-р Даракчиев, на какъв етап е проектът по Оперативна програма “Регионално развитие” на стойност над 7 479 000 лева?

— По отношение на проекта по Оперативно програма “Регионално развитие” в момента текат процедури по изпълнител на Закон за обществените поръчки за доставка на оборудването предвиден в проекта – доставка на Ядено магнитен резонанс, съвременен скенер, доставка на съвременна апаратура за клинична лаболатория и строително-монтажни работи – подмяна на цялата дограма на болницата, енергийно-ефективни мероприятия, подмяна на парокотелната система, соларна инсталация. Надявам се в близките няколко месеца процедурите да приключат, да има избран изпълнител и да започне същинската част по изпълнение на проекта.

— Кога е предвиден да приключи проекта?

— Проектът е предвиден да приключи юни месец 2013 г. Искам да отбележа, че представители на болницата са членове на комисиите по избор на изпълнител на цитираните обществени поръчки.

— Други ремонти извършват ли се в момента в болницата?

— Благодарение на целева субсидия, предоставена ни от Министерството на здравеопазването ще направим основен ремонт на Инфекциозно отделение и отделението по вътрешни болести. Ремонтът включва изграждане на санитарни възли за всяка стая, подмяна на ел. и ВиК инсталацията пожаро-известителна система, подмяна на настилки, подмяна на оборудване и по този начин двете отделения ще придобият съвсем нов вид.

— Има ли още отделения, които се нуждаят от ремонт?

— Остават 4 или 5 отделения, които имат нужда от ремонт. Повече от половината са ремонтирани в болницата. Приключила е процедура по Закона за обществените поръчки и се очаква всеки момент да започнат строително–монтажните работи на двете отделения, които споменах и за четири месеца ремонта на отделенията трябва да приключи.

— По отношение на кадровото обезпечаване как стои въпроса в нашата болница?

— Това не е изолиран проблем, проблем е за цялата страна. Липсата на лекари и специалисти по здравни грижи. Болницата в Смолян на този етап покрива второ ниво на компетентност за повечето структури, а за някои и трето ниво, което е за една областна болница е нормално. На този етап сме се справили със специалистите, но много от лекарите са в пенсионна и предпенсионна възраст, което създава проблем. Болницата е кридитирана за специализиращи лекари в няколко специалности, в момента работят специализанти, ще започнат още 6 и общо те ще станат 14. Принципно една специализация се провежда за срок от 6 г. и накрая лекарите полагат изпит за специалност и придобиват съответната специалност, ако издържат изпита. Това е дълъг процес и считам, че по този начин, когато болницата е база, една част от специализиращите ще останат да работят тук. Повечето са от Смолян, има и от други градове. Това е начинът да се привличат млади специалисти.

— А по отношение на медицинските сестри?

— Медицинските сестри в момента общо взето кадрово болницата е обезпечена. И при тях има в предпенсионна и пенсионна възраст. И при медицинските сестри нещата стоят както и при лекарите. На този етап се справяме.

— Финансово как стои болницата, има ли задължения?

— Болницата е търговско дружество, няма просрочени задължения, има текущи, които се покриват регулярно след като здравната каса ни заплати за предишния месец. Бюджетът е балансиран.

Вирни се горе