В НАП Смолян започна данъчна кампания 2015

В НАП Смолян започна данъчна кампания 2015

Данъчната кампания 2015 в НАП Смолян започна в 8.35 ч. с приемане на първата данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица. Деклараторът е пенсионер и е едноличен собственик на фирма, извършващ патентна дейност. Той бе посрещнат от началник отдел „Услуги за клиенти“, който му пожела много здраве, по-успешна и спорна година. Формулярите, които ще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Новите образци на служебни бележки, които се прилагат към декларацията също вече съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината. В различните приложения на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията.

Структурата на декларацията за облагане на доходите се запазва непроменена – основна част и приложения за всеки вид доход, като гражданите попълват само онези от тях в зависимост от конкретния си доход. Физическите лица, които през 2014 г. са получили само доходи от трудови правоотношения в размер на 12 минимални месечни работни заплати и имат право да ползват данъчно облекчение за минималната работна заплата ще попълват отделен образец на годишната данъчна декларация – образец 2001 б. Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес. Освен това, са променени правилата за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, от която могат да се възползват лицата, които подадат декларацията си до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Вирни се горе