Трима смоленчани вече имат персонален идентификационен код от НАП

Трима смоленчани вече имат персонален идентификационен код  от НАП

Офис – Смолян прие първите Заявления за ползване на електронни услуги предоставени от НАП, чрез персонален индетификационен код на физически лица,съобщиха от пресцентъра на офиса. Персонален идентификационен код ще дава достъп на клиентите на НАП до масивите на администрацията, така че всеки да може да проверява какъв трудов договор е депозирал работодателя му и върху какъв доход го осигурява. Това е най-новата електронна услуга, която НАП въвежда от тази година за гражданите.

От днес смоленчани и всички жители на областта могат да подават Заявление за получаване на такъв код в салона за клиенти в офиса на НАП в Смолян. Образецът на Заявлението вече е публикуван в сайта на приходната администрация www.nap.bg и може да бъде разпечатан от там. Издаването на идентивикационния код става за броени минути. След подаване на Заявлението клиентът получава 12-разрядна персонална комбинация от произволни цифри и букви, която ще бъде известна единствено на него.

С този код след 1-ви февурари той ще може да следи в базата данни на НАП активен ли е трудовия му договор, какъв е осигурителния му доход и какви вноски прави работодателя му по индивидуалните партиди за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Така на практика, всяко наето лице ще може да контролира коректността на своя работодател и да сигнализира НАП при нередности. Чрез тонално набиране на същия код, клиентите ще могат да получават и информация от кол-центъра на НАП, а с напредване на времето се предвижда разширяване на видовете услуги, които ще бъдат възможни.

Вирни се горе