Токът поскъпва средно с 1,5%

 Токът поскъпва средно с 1,5%

С 1,5 на сто се увеличава цената на тока за битовите потребители от 1 юли, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг след закрито заседание на КЕВР в специализиран състав “Енергетика”.

Със свое решение КЕВР утвърди цените на природния газ, на топлинната и на електрическата енергия, предаде БТА.

Цената на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2 процента, за EVN – с 1,7 процента, за “Енерго про” – с 0,41 процента. “Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1,5 процента. По отношение на небитовите клиенти на регулиран пазара за всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на цената върховата енергия, а за някои дружества и на нощната електроенергия”, коментира Иванов.

От 1 юли електроразпределителните дружества ще купуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на мегаватчас. До голяма степен се премахва кръстосаното субсидиране за абонатите на “Енерго про”, и почти изцяло за EVN, каза още председателят на КЕВР.

По думите на Иванов КЕВР продължава да работи за своите три основни цели – създаване на прозрачен електроенергиен пазар; на устойчива регулаторна рамка и на финансово укрепване на дружествата от енергийния сектор. Според Иванов особено достижение е, че макар трета година да продължава съществена и дълбока реформа в енергийния сектор, българските потребители реално не чувствали тази тежест.

Повишението на цената на електроенергията за 3-годишен период е 2,5 на сто. “Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест”, обеща Иван Иванов.

Вирни се горе