НАП връща пари на млади семейства

НАП връща пари на млади семейства

С до 65% могат да се намалят законно данъците с дарения

Младите семейства имат възможност да спестят от данъци, ако плащат ипотечен кредит. Данъчното облекчение позволява единият от двамата съпрузи да спести данък, който в общия случай покрива поне една от вноските по заема. От тази година това може да се случи дори когато кредитът за купуване на жилището на семейството е теглен преди сключване на брака.

До момента данъчното облекчение за ипотечни кредити са ползвали 3890 млади семейства, като 55 от тях са от Смолян и Смолянска област. От НАП информират гражданите, че за да се възползват от облекчението младите съпрузи трябва да отговарят на определени условия и единият от тях да подаде данъчна декларация до 2 май. Всички изисквания за ползването на преференцията могат да се прочетат в брошура, публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg. Информация за всички дарения, с които дължимия подоходен данък може да бъде намален с до 65% може да бъде намерена и в листовките, които се разпространяват в офисите на приходната администрация.

С до 15% може да се намалят данъчните основи при дарение за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка включително в случаите, когато са направени в натура. Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението. Данъчните суми могат да се намалят законно и с направените вноски по застраховки „Живот”, както и със закупуване на осигурителен стаж.

Допълнителна информация за попълването на формулярите, облекченията и плащането на данъци и осигуровки дава информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Вирни се горе