Над 9,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на път Чепеларе - Соколовци

Над 9,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на път Чепеларе - Соколовци

Стартира рехабилитацията на 14 км от второкласния път ІІ-86 Чепеларе – Соколовци от км 80+200 до км 94+372,44. Символичната първа копка на обекта, който преминава през Роженския проход, бе направена на официална церемония. В нея участваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков. Проектът е по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013.

Сигурно има нещо символично в това, че този обект стартира днес в денят, в който Агенция „Пътна инфраструктура“ навършва 131 години от своето създаване. Аз съм изключително щастлив, че на мен се падна честта и удоволствието, съвместно с министър Терзиева да дадем старта на този проект, отбеляза инж. Чайков.

Път ІІ-86 е една от най-важните пътни артерии в област Смолян. По него преминава тежкотоварният трафик, пътуващ между Смолян и Пловдив, от общините Смолян, Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино и Баните. Средно на денонощие от тук преминават около 4 300 превозни средства. Участъкът осигурява и връзката с курорта „Пампорово“, както и с бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „СОКОЛОВЦИ 2013“, в което участват „Интегрирани пътни системи“ АД и „Инфраструктурна компания“ АД. Договорът за строително-монтажните работи е за 9 778 037,43 лв. с ДДС. Строителният надзор ще бъде осъществен от „ЕЖИС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД.

Рехабилитацията на път II-86 Чепеларе – Соколовци от км 80+200 до км 94+372,44 е част от проекта „Подобряване качеството и достъпността на мрежите за създаване на общо бъдеще“ /AccessNet/, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013. Тя се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (85%) и националните бюджети на България и Гърция (15%).

Вирни се горе