Източвали и крали Горубсо от години

Източвали и крали Горубсо от години

Ако до края на седмицата миньорите от Горубсо-Мадан не получат обещаните заплати, КТ “Подкрепа” внася молба за несъстоятелност на минното дружество.

Това съобщи лидерът на пловдивския синдикат Атанас Кръстев, цитиран от радио Пловдив. Той обяви, че ще бъдат сезирани прокуратурата и икономическа полиция за умишлен банкрут и необявяване в срок на несъстоятелност

По думите му, ако се намерят пари за миньорските заплати, те няма да са от ГОРУБСО, защото минното дружество е източвано от години, а управлението там е феодална и престъпна система.

Според миньорите корупция е единственото обяснение за натрупаните над 6 милиона лева задължения за осигуровки. Не отговаря на истината и твърдението, че възнагражденията в минното дружество имат ръст от 2006 година. На практика хората там получат по трудов договор една сума, а друга реално.

Кръстев каза още, че от понеделник започва благотворителна акция в подкрепа на миньорите, заедно със синдикалните централи в Смолян и Мадан. Хората в Мадан буквално оцеляват и то благодарение на своята солидарност , коментираха от своя страна двамата адвокати на пловдивската „Подкрепа" Марин Ножаров и Христо Даскалов.

Те са помагали при изготвянето на молби, с които миньорите да вземат извлечения от работодателя за дължимите суми, също забавените с половин година документи, необходими за пенсиониране.

Междувременно, над 300 души от община Мадан вече се подписаха срещу изграждането на инсталация за преработване на вторични цинк-съдържащи суровини на ГОРУБСО. Срещу това инвестиционно намерение на собственика на предприятието са и миньорите, уточни Мехмед Бодуров, секретар на КТ „Подкрепа".

По думите му това е крайно опасно и отровно за населението, децата и подпочвените води, и екологията. Ние живеем в този град и не желаем нашите деца, както и ние, да бъдем тровени, изтъкна Бодуров.

Той съобщи още, че ръководството на дружеството е отказало на миньорите писмена информация какви заплати им дължи до този момент.

Вирни се горе