Хиляди тонове родопски картофи залежават в Смолянско

Хиляди тонове родопски картофи залежават в Смолянско

Малкото изкупвачи, които търсят продукцията, предлагат между 20 и 30 стотинки за килограм

В Смолянска област залежават хиляди тонове картофи. Малкото изкупвачи, които търсят продукцията, предлагат между 20 и 30 стотинки за килограм, което е далеч под себестойността на картофите.

Заради липсата на пазар и ниската изкупна цена с всяка изминала година броят на производителите на картофи драстично намалява.

В село Момчиловци се намират едни от най-големите производители на родопски картофи в страната.Въпреки че имат сертификат за първокласна продукция, повечето от тях успели да продадат едва половината от картофите си.

Ако до дни продукцията не се изкупи първокачествени картофи ще се наложи да бъдат изхвърлени.

„От около 2 месеца няма големи продажби.По 50-60 кг взимат и това е”, обясни Костадин Кабасанов, Домакин на картофохранилища в Рожен.

„Чуждите картофи, които идват сега и с които се напълни пазара, убиват цялото наше производство. Населението е пълно с картофи. Не са ги продали. В Доспат са стотици тонове непродадени. В Борино също стотици непродадени”, обясни Петър Величков, председател на кооперация за картофопроизводство в с.Момчиловци.

Допълва, че през последните години от над 20 кооператори, произвеждащи семена, сега са останали едва 7. Тези, които останали заради бюрокрацията се отказали да кандидатстват за субсидии.

„Произвеждаме вече супер ранни да хранят туризма на морето. А късните картофи са за нашия район, но те са в много малки количества”, заяви Петър Величков.

„Пазарът е залят с картофи, на които пише родопски. Нищо общо нямат! Това е лъжа. Може да има, ама малки количества. Тези най-вероятно са внос”, смята Костадин Кабасанов.

Вирни се горе