„Горубсо-Мадан” отнесе глоба за замърсяването на Малка река

„Горубсо-Мадан” отнесе глоба за замърсяването на Малка река

Глобиха с 375 лв. „Горубсо–Мадан" за замърсяване на Малка река, съобщиха от РИОСВ. След направен мониторинг на отпадните води на хвостохранилище “Рудозем-2” към „Горубсо-Мадан" е установено повторно превишение на индивидуалните емисионни ограничения, заложени в Разрешителното за заустване.

Дружеството е направило нарушение, неспазвайки индивидуалните емисионни ограничения в отпадните води, изпускани в река Малка река. „Горубсо" плаща глоба за замърсяване на реката почти всеки месец. През предходния месец екоинспекторите са извършили 10 бр. проверки на водни обекти.

Във връзка с очакваното обилно снеготопене е извършен оглед на всички критични точки в коритата на реките на територията на област Смолян, както и пречиствателните станции за отпадни води в Смолян, Рудозем, Мадан и Пампорово, като са взети водни проби за контролен мониторинг. През месеца са извършени и 21 проверки на производствени обекти за нарушения на разрешителните. Направени са експертизи и на противопожарните депа в община Борино и селата Триград и Гьоврен. Противопожарните депа са оборудвани с необходимите инструменти за борба в случай на възникване на пожари в резерватите и поддържаните резервати. Направена е проверка на състоянието на колонията от зимуващи прилепи в пещера „Дяволското гърло".

Извършени бяха проверки и на Пампорово, по отношение на сметосъбиране и извозване на отпадъците и също недопускане на замърсяване с отпадъци на територии за обществено ползване-паркинги, тротоари и др. Извършиха се планови проверки на обекти в Пампорово, проверки на предприятия в Смолян относно съхранение на образуваните отпадъци–болници и медицински центрове, автосервизи.

Извършените проверки по отпадъци през февруари са 43 броя, 2 от тях за замърсени площи с битови и строителни отпадъци и на регионални депа, 24 броя на предприятия извършващи дейности с ПО и ОО, като две от тях са от участие в комплексната проверка на „Арексим"ЕООД-Пловдив, 16 броя за продуктови такси, 1 брой за МРО. 32 броя от проверките са планови и 11 броя извънредни. Извънредните проверки са 3 последващи, 2 по писмо на МОСВ и 6 броя други. Общо дадените предписания са 33 и са във връзка с правилно третиране на отпадъците, водене на отчетност за образувани и предадени отпадъци, за отчетност и плащане на продуктови такси. В резултат на контролната дейност се отчита на територията на Пампорово, общините Чепеларе и Смолян в разгара на сезона са създали добра организация по сметосъбиране и сметоизвозване и не се допуска замърсяване на площи с битови отпадъци.

Вирни се горе