Горските служители от РДГ–Смолян са извършили над 8 730 проверки през миналата година

Горските служители от РДГ–Смолян са извършили над  8 730 проверки през миналата година

През 2011 г. на територията на Регионална дирекция по горите – Смолян са извършени 8 730 проверки на превозни средства, лица и обекти свързани с ползването, преработката, търговия с горски ресурси и сечища. Съставени са 149 акта за установяване на административни нарушения, от които 113 акта са по Закона за горите, 17 по Закона за лова и опазване на дивеча и 19 акта по Закона за рибарството и аквакултурите.

И през миналата година Регионална дирекция по горите продължи съвместната си работа с различни ведомства. Най-много съвместни проверки са извършени с Областна дирекция на МВР – гр. Смолян. Акциите са били главно по отношение спазване разпоредбите на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и подзаконовите нормативни актове по прилагането им и с ИАРА. Извършени са и проверки с Областна дирекция ”Безопасност на харните” на пунктовете за изкупуване на недървесни горски продукти. Съвместно с НАП и РУ „Полиция” са инспектирани складовете за преработка и продажба на дървесина и дърва за огрев. Със служители от Областното Управление „Пожарна безопасност и защита на населението” е проверено изпълнението на заложените противопожарни мероприятия в годишните оперативни планове.

През 2011 г. са възникнали 29 горски пожари, при които са засегнати са 229 дка. горски територии. Всички пожари са били низови. Данните показват, че драстично се е увеличил броят на горските пожари през 2011 г. спрямо 2010 г., когато е възникнал един пожар. Благодарение на бързите действия и усилията на горски служители от Регионална дирекция по горите – Смолян и държавните горски стопанства, пожарникари от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, служители от Гранична полиция и доброволци от населените места, е предотвратено разпространението на огъня върху съседни горски и селскостопански територии. Основната причина през 2011 г., както и през миналите години за възникването на горските пожари са запалвания в земеделски територии, съседни на горски площи.

Вирни се горе