Глад за родопски мед, цената му скача

Глад за родопски мед, цената му скача

Глад за родопски мед и повишаване на цената му се наблюдава през последните месеци. Причините са няколко, но основната е, че няма големи производители на мед, а произведените продукти от малките производители се разграбват. „При нас медът винаги е дефицит и колега с нереализирана стока няма“, категоричен е Андрей Адреев – член на управителният съвет на Сдружението „Родопска пчела“. Според него, не може да се говори за сериозен скок на цените на меда от Родопите.

"При нас, в региона на Смолян, цените са идентични с тези от предишните години, с малката разлика, че вече много трудно човек може да си намери мед за 10 лв, а от там надолу е немислимо. Вече всеки продава на 12 лв., като имам колеги, продаващи и на по-високи цени. Така, че при нас по-скоро се затвърди една тенденция, но за сериозен скок не може да се говори. Ние обаче, пчеларите в планината, сме една много малка, бих казал все още незначителна част от производителите в страната“, коментира още Андреев.

Той е категоричен, че е по-особен случаят с колегите им от страната, пчеларстващи в райони с интензивни и няколко паши. „Там са и професионално ориентираните стопани и тези, съчетаващи добри познания и съвременни технологии, практики и инвентар, вадят тонове мед. Често тонажът надвишава цифрата 10. Реализирането на подобни количества винаги е по-трудно, когато искаме да получим добра цена. Ако миналата година килограм мед на едро се търгуваше за около и дори под 4 лв, то тази е около 5 лв, а най-смелите търсят 5,50 – 6 лв за килограм на едро. Тоест имаме разлика от около 1 лев, което пак ни държи в графата с подигравателно ниска себестойност, понеже 1 кг мед в Западна Европа е колкото нашия, само, че умножено поне по 2,50 и обърнато в друга валута“, категоричен е Андрей Андреев.

Според Андреев, хората през последно време оценяват качествата на родния мед и предпочитат да купят добра стока, макар и на по-висока цена, отколкото да предпочетат евтината и вносна продукция, която е със съмнителни качества.

Вирни се горе