Фермери от Родопите се отказват от отглеждането на щрауси

Фермери от Родопите се отказват от отглеждането на щрауси

Фермерите от Родопите са на път да се откажат от отглеждането на щрауси. Причините са няколко, освен че няма вече интерес към щраусовото месо и яйца, нямало и субсидии за фермерите. Имали надежди, че пазарът ще се раздвижи този месец, заради Великден, но нищо подобно не се е случило, предаде Дарик.

Според фермера Димитър Чаталбашев, почти са приключили щраусите в България. „Търсенето на щраусите е почти нулево, интересът е просто любителски, иначе селскостостопански интерес никакъв, почти за удоволствие наше и за атракция на Смолян“, коментира Чаталбашев, който е първият щраусовъд в Южна България. Преди години, той е отглеждал стотици щрауси, а сега има само осем, като се ориентирал в отглеждането на родопски крави.

Според фермера, в момента го търсили да събира щрауси от страната, за да ги кара в Румъния. Причината за това била, че в северната ни съседка давали субсидии за птиците в момента. За съжаление обаче, нямало от къде да се намери необходимата бройка от щраусите, тъй като и останалите ферми са със затихващи функции.

Щраусовото яйце преди години беше хит в страната ни, заради неповторимите му хранителни качества. От едно яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.

Вирни се горе