Двама родопчани с доход от 4 млн. лв.

Двама родопчани с доход от 4 млн. лв.

До сега са подадени едва половината от очакваните декларации

587 млн. лв. доходи от наеми и хонорари са декларирани в подадените до този момент годишни декларации за облагане на доходите в цялата страна. От тях 177 млн. лв. са посочените във формулярите като доходи от наеми на недвижимо имуществото. Останалите 410 млн. лв. са доходи от извънтрудови правоотношения, лицензионни и авторски възнаграждения, възнаграждения на артисти-изпълнители, продажба на изобретения и др.

Двадесетимата най-богати българи до момента са декларирали общо 16 млн. лв. доходи по трудови правоотношения, двама от тях са от Смолянска област с общ годишен доход от близо 4 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че до сега са подадени едва половината от очакваните декларации за облагане на доходите. По-малко от седмица преди края на кампанията – 2 май, в офисите на НАП в цялата страна са приети общо 240 000 декларации.

В офис Смолян са приети близо 8 000 декларации, от тях 119 са подадени по електронен път с електронен подпис. 75% от гражданите са предпочели да подадат формулярите в местния офис. От офис-Смолян съветват хората, които така или иначе са посетили офис на агенцията, да се възползват и да вземат своя Персонален идентификационен номер (ПИК). Този код дава дистанционен достъп до някои услуги на НАП, без да е необходимо закупуването на електронен подпис. Ако имат ПИК, гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП шефът им. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.

От НАП предупреждават, че ако гражданите изчакват крайния срок, за да подадат своите декларации, може да им се наложи да чакат по опашки, както в офисите на агенцията, така и в пощенските станции. Консултации за попълването, декларирането и внасянето на данъци, клиентите на НАП могат да получат по телефона от Информационния център 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна. Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за вид плащане, е публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg.

Вирни се горе