Защо „дървени” зеленчуци заместиха българските на пазара

Защо „дървени” зеленчуци заместиха българските на пазара

Тази година купуваме най-вече домати от Полша, Италия, Гърция и Македония

Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, коментират представители от бранша пред NOVA.

„Проблемът в цените е свързан с производството. През последните 20 години производството на плодове и зеленчуци у нас драстично намаля. Даже мога да кажа и критично и ако продължаваме в този дух, в близките 10 години няма да имаме родно производство”, коментира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци.

Тази година купуваме най-вече домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Те са по-евтини от българския розов домат. Въпреки това цените на дребно се движат между 2 и 5 лева за килограм.

„Нашите данни сочат, че България е нетен вносител на плодове и зеленчуци и средно годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са внос”, подчерта Чавдар Маринов.

Причината за високите цени на зеленчуците и плодовете е лошата реколта вследствие на юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото в България, както и сушата в Европа.

По-високата цена на родното производство се дължи на ниското субсидиране, обясняват производителите. По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 г. спрямо предходната. Производителите и търговците се оплакват, че вносът подбива пазара.

При плодовете също се отчита завишен внос, най-вече на дини, пъпеши и грозде. Друг любим плод като ябълките пристигат и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са предимно внос заради измръзването на плодните дръвчета през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, внесени у нас, са с 20 000 тона повече в сравнение с 2017 г.

Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче по-важният въпрос е какво е качеството на вносните плодове и зеленчуци, които ядем.

„Подбират се сортове, които са трайни и издържат на транспорт. Те не се отличават с добри хранително-вкусови качества. Неслучайно хората им казват, че са „дървени”, посочи Сергей Иванов.

Вирни се горе