Заплатата - само по банков път

 Заплатата - само по банков път

Работните заплати и всички други трудови възнаграждения да се плащат само по електронен път, например чрез банкова карта или по сметка в трезорите. Това предложение се обсъжда между търговските банки и Министерство на финансите (МФ), става ясно от анализ на ведомството за сенчестата икономика в България, пише Монитор.

Целта на идеята е да се намали сивият сектор у нас чрез ограничаване на кешовите плащания. Според данни на финансовото министерство делът на сенчестата икономика у нас е 20% от БВП през периода от 2000 г. до 2009 г.

Друга идея за изваждане на всички сделки на светло е да се събира по-нисък ДДС, ако се плаща с електронна карта, а не в брой.

„Това е все още идея, от която вероятно ще се възползват много фирми, а държавата ще събира повече данъци”, коментира вчера финансовият министър Симеон Дянков пред БТА. Според него идеята може да се осъществи още през следващата бюджетна година.

Трезорите предлагат също да бъдат забранени кешовите плащания за стоки и услуги над 1500 лева. За сега само плащанията над 15 000 лева трябва задължително да стават по банков път.

Вирни се горе