Всичко поскъпва

Всичко поскъпва

Наближаващата есен се задава с нови, по-скъпи цени на почти всички основни стоки и услуги. В близките месеци българинът ще трябва да задели доста повече средства в сравнение с този период на миналата година.

На първо място увеличеният с 13% ток от 1 юли повлече скок в цената на редица други услуги. Като доказателство вчера националната статистика отчете 1.5% месечна инфлация за юли 2012 г. През юли на месечна база скачат почти всички компоненти, като с най-висок процент са жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива – увеличение с цели 6.3%. С 2.9% са скочили разходите за развлечение и културен отдих и транспорта с 1.5%. При хранителните продукти най-фрапиращите увеличения са при зеленчуците – домати – с 12.5%, краставици – с 26.3%, зеле – с 14.9%

По-рано днес земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че реколтата на царевица тази година ще бъде с 40% по-ниска. Часове по-късно зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите побърза да съобщи, че се очаква и увеличение при цените на млечните продукти, но успокои, че нямало да има рязък скок. За капак цените на горивата по бензиностанциите достигнаха нов връх. Най-масовият бензин А 95 вече се продава средно за 2.70 лв. за литър. Припомняме, че от август превозвачите увеличиха и цената на билетите за междуселищен транспорт. След отпуската си обаче живеещите в София ще трябва да плащат и двойни суми, ако искат да паркират в центъра заради новата наредба за Синя зона. А на живеещите там ще им излезе още по-солено. След есента се очертава и тежка зима, поне за онези, които са избрали да се топлят с дърва и въглища. Там скокът е 15%.

По данни на КНСБ около 600 хиляди домакинства живеят с доход от под 205лева на член от домакинството, което е на прага на оцеляване. За утеха ни остава фактът, че поне по-евтино се търгуват картофите, с които явно много ще се хранят и топлят близките месеци.

Вирни се горе