Вдигат заплатите на учителите с 5%, на военните - с 9%

Вдигат заплатите на учителите с 5%, на военните - с 9%

Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви , че ще бъде изготвена нова Наредба за минималната работна заплата на учителите, а увеличението ще е от 1 януари с 5%. При военните увеличението на заплатите ще е 9%. Със 121 милиона лева се увеличават средствата в образованието през 2013 г. Бюджетът в тази сфера е над три милиарда лева. В тази сума са включени и европейските средства, свързани с квалификация на учители.

Министърът отбеляза, че учителите получават допълнително заплащане и за празниците, предаде БТА. В различните общини то ще бъде различно.

Увеличението на заплатите с 5% ще бъде различно за всяко училище, в зависимост от делегираните бюджети и грижата на кметствата по градове за тях, допълни Игнатов, цитиран от КРОСС. Там, където има повече деца, по-добро управление и има повече натрупани средства, естествено е, че учителите ще получат повече, каза още Игнатов.

Стана ясно с колко ще бъдат увеличени и заплатите на военните – поне с 9% от следващата година, съобщи по БНР военният министър Аню Ангелов. Той призна, че е водил тежки разговори с премиера Борисов и финансовия вицепремиер Симеон Дянков, Има възможност да се мобилизират всички резерви и за евентуално 10-процентно увеличение.

Министърът на отбраната обеща увеличението на заплатите срещу промяна в Кодекса за социално осигуряване, която предвижда въвеждане на пенсионна възраст за военните – досега те имаха право да излязат в пенсия само на базата на стаж от 27 години. За офицерите като парашутисти , пилоти и подводничари имаха право да се пенсионират при 15 години стаж.

20-те брутни заплати при пенсиониране се запазват, формирането на обезщетението ще става по същия начин, а мотивационните пари, които се получават от военните, навършили осигурителен стаж, също няма да бъдат пипани, гарантират от МО.

Вирни се горе