Валентин Златев: Бензинът може да поевтинее с 9-10 ст.

Валентин Златев: Бензинът може да поевтинее с 9-10 ст.

При сегашните цени на суровия петрол на световните пазари течните горива в България могат да поевтинеят с 9-10 ст. на литър, ако държавата одобри някои краткосрочни мерки.

Това казва в интервю за в. “Преса” генералният директор на “Лукойл България” Валентин Златев.

Според Златев цените вече са преминали психологическата бариера. Преди години шофьорите у нас са зареждали средно по 17 л, а сега – под 11 л.

Шефът на “Лукойл България” посочва като основната причина за скъпите горива цената на петрола, която в момента, по думите му, има тенденция да се успокои.

Той отново отбеляза, че при ценообразуването на литър бензин 41-42% са данъците, 40-41% е стойността на суровината, останалото е стойността на преработка, транспорт, дистрибуция. Шефът на “Лукойл България” припомня временната мярка, която държавата приложи през 2011 г., когато бе наложен временен мораториум върху цените на дребно.

Според него отпадане на биокомпонентите в състава на бензина и на дизела може да намали цената с 6 ст. на литър

Намаляването на срока на задължителните резерви, които се поддържат за сметка на петролните компании, би свалило цената с 2-3 ст. на литър.

В началото на месеца вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков се обяви категорично против идеите за отпадане на биодобавките и мораториум на цените.

Вирни се горе