Цената на хляба – извън държавен контрол

Цената на хляба – извън държавен контрол

Няма как да се наложат нито минимални, нито максимални цени на хляба. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след правителственото заседание.

Припомняме, преди седмици той коментира, че в момента цената на хляба се повишава, защото българските хлебари са реагирали много бързо на увеличението на цените на световните борси. Според Найденов нормалната цена на килограм хляб е около 1 лев.

По думите му, това, което държавата може да направи, е да контролира дали всичко е на „светло". Той добави, че от Асоциацията на производителите публично са коментирали, че около 60 % от бизнеса е в „сивата" икономика.

Могат да се извадят много доводи защо се повишава цената на хляба. Основният довод на хлебарите е, че цената на брашното е висока. Ако питате мелничарите, те ще кажат, че цената на зърното е висока, коментира министър Найденов.

Той посочи още, че контролът на хляба като краен продукт не е в ресора на ръководеното от него ведомство. Това ще стане факт, след като заработи Агенцията по безопасност на храните.

Според Найденов въпросителната, свързана с повишаването на цената на хляба, е около мелниците, цената на брашното и как се формира тя. Земеделският министър също така очаква цените на олиото у нас да се успокоят.

Той добави, че реколтата на царевица ще бъде най-силната за последните пет години.

Вирни се горе