Търг по вода и канал /продължение/

 Търг по вода и канал  /продължение/

Във връзка с  публикуваната статия „Търг по вода и канал“ от 14 май т.г в редакцията на сайта ЅmоlуаnNеwѕ.соm постъпи право на отговор изразяващ становището на управителя на “ВиК” ЕООД инж.Мариян Николов, който публикувахме незабавно и без редакторска намеса.

В него е поставена под съмнение истинността на твърденията в статията. Като оставим на страна нашите твърдения и заключения ще посочим няколко факта, които всеки читател  може да прецени доколко са достоверни.

Игнорирайки полемиката необходимо ли е или не да бъде проведена обществена поръчка по ЗОП, считаме че след като е обявена такава тя трябва да бъде проведена съгласно условията посочени в самата процедура. След като е поставено условие кандидатите да притежават минимален кредитен рейтинт “ВВ”, то изпълнението на това изискване е основание за класиране на участниците, а тези, които не покриват това изискване е следвало да не бъдат допуснати да продължат в процедурата. Това е основно задължение на комисията.

Адмирираме вашите усилия за това, че в тръжните изисквания сте включили сами условието банката, която ви обслужва да бъде със стабилна позиция. Условието „минимален кредитен рейтинг – ВВ „ не е включено от автора на статията, а от Управителя на „ВиК“ ЕООД.

Познаването в детайли на методологията, по която една банка е оценявана от БАКР /Агенция за Кредитен Рейтинг/ ни учудва приятно. Но все пак от позицията на правото е важно едно – когато фактите говорят, то тогава боговете /директорите/ мълчат.

От справката на сайта на  БАКР /Агенция за Кредитен Рейтинг/ е видно, че  към момента на подаване на документите за процедурата и по време на издаване на вашата заповед  актуалния кредитен рейтинг на „Интepнeшънъл Aceт Бaнĸ“ AД  е  „В“ и независимо от прилаганата методология за изготвяне на кредитен рейтинг той е под изисквания минимален „ВВ“, съгласно условията на процедурата. Едва на 07.03.2016 г. ,т.е след като е приключила процедурата е присъден нов кредитен рейтинг на банката.  Това не е твърдение на автора на статията , за  да се оспорва дали е вярно или не, а официално публикувани документи на страницата на  БАКР:

http://www.bcra-bg.com/files/archive_559.pdf и всеки заинтересован може сам да се увери.

В публикувания материал не сме коментирали ценовите оферти на банките участници,  не защото не сме се запознали с тях, а защото сме сметнали за излишно да занимаваме аудиторията с числа и проценти, при положение, че според нас всички кандидати с изключение на един – „Банка ДСК“ ЕАД не би следвало да бъдат допуснати за разглеждане на техните ценови оферти, тъй като не отговарят на минималното изискване за кредитен рейтинг. На коментар подлежи единствено доколко се спазват правилата за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки.

Заключението, което сте направили относно нежеланието на „Банка ДСК“ да обжалва пред съответната инстанция е доста странно. По тази логика ако никой не обжалва една процедура, то и най-големите нарушения автоматично стават „законосъобразни“?!

Първо, това че „Банка ДСК“ ЕАД не желае да обжалва процедурата, съвсем не означава, че няма правно основание да го направи.

Второ, учудваме се как е възможно за вас най-важният индикатор за законността на проведената процедура да бъде желанието или нежеланието на участниците в конкурса да обжалват. Причините да не се обжалва една процедура по ЗОП могат да бъдат безброй и би следвало вие да не се интересувате от тях, а да съблюдавате стриктното изпълнение на поставените от вас условия, за да не създавате предпоставки процедурите да бъдат обжалвани от участниците.

Считаме, че извода, който сте направили, че услужливо сме написали материала в  полза на една от банките участнички в процедурата  е напълно погрешен и неаргументиран. ЅmоlуаnNеwѕ.соm не е осъществявал контакт с нито една от банките участници в процедурата и статията не е публикувана в резултат от инициатива на някоя от банките.

Опита за внушение на читателите, че материала за проведения търг от „ВиК ЕООД е поръчков и е в полза на „ Банка ДСК“ е неоснователен, защото публикацията се базира единствено и само на факти по официални документи.

Материала е написан в полза на обществото и има за цел да информира читателите за начина, по който е проведена една процедура за обществена поръчка по ЗОП от държавно търговско дружество, за да може всеки един читател да си направи извода спазени ли са  принципите на прозрачност и безпристрастност при провеждане на конкретната обществена поръчка.

Вирни се горе