Сушата вдига цените на храните

Сушата вдига цените на храните

Според специалистите за нас най-важен е факта, че сушата причини много щети в съседните държави

Цените на храните растат в световен мащаб, но най-осезателно повишението ще се усети в бедните страни, заради свитото производство и необходимостта от внос, информира БНТ. Оценката е на Организацията по земеделие и прехрана към ООН. През следващите месеци у нас се очаква повишение на цените с 6-7%.

Според специалистите за нас е най-важен факта, че сушата причини много щети в съседните държави.

„Нашата прогноза е, че цените на храните ще скочат с не повече от 6-7 %. Имайте пред вид, че при цена 1 лев тя ще скочи до 1,06 – 1,10.Това не е някакаво драстично увеличение, но трябва да се има пред вид акумулирането на тези увеличения. Хората ще ги усетят, защото има и други увеличения – не само на храните“, смята Александър Йоцев, председател на Съюза на производителите на храни.

Миналогодишният спад в цените на зеленчуците демотивира стопаните да ги сеят и сега техният недостиг допълнително вдига цените.

„Бих могъл да опровергая министър Найденов, който очаква, че след 3 месеца цените на храните ще поевтинеят. Не мисля, че има как това да се случи. От института сме правили анализ единствено за цените на хляба, който показва че 10 % поскъпване на пшеницата и брашното ще доведе до 5 % поскъпване на хляба. За останалите стоки – месо, яйца, мляко е трудно да се ангажираме с определен %. Все пак не бива да очакваме шоково поскъпване. Пpез 2007 – 2008 година бяхме свидетели на една много по-висока инфлация при храните. Сега условията са далеч по-добри и ситуацията оттогава няма как да се повтори“, коментира пък икономистът от Института по пазарна икономика Николай Вълканов

Вирни се горе