Строежът на "Горна Арда" започва през 2013г.

Строежът на "Горна Арда" започва през 2013г.

По време на срещата си двамата обсъдиха австрийския опит при прилагане на мерки за насърчаване на енергийната ефективност и устойчиво използване на възобновяемите енергийни източници. „Проектът „Горна Арда”, чиито партньор е австрийската национална електрическа компания EVN, е израз на взаимно доверие и възможност за засилване на икономическите отношения между България и Федерална провинция Долна Австрия. Реализирането му ще създаде множество работни места в региона и ще допринесе за опазване на околната среда чрез електроенергия от възобновяеми източници, която ще ползват близо 100 хил. жители от региона”, подчерта Прьол.

“Това е още една стъпка към зелената енергия. Говорихме за изградените пречиствателни станции, шестте магистрали и жп. линиите, които се строят в момента”, каза Борисов след срещата, цитиран от БТА и БГНЕС.

Тема на разговорите между двамата беше също предстоящото откриване на Дунав мост 2, участието и възможностите за взаимодействие в рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, както и присъединяването на България към Шенгенското пространство. Ервин Прьол декларира пред министър-председателя Борисов подкрепата на Федерална провинция Долна Австрия за българското членство и изрази мнение, че това ще гарантира още по-тясно сътрудничество не само между Долна Австрия, но между цяла Австрия с България, а борбата с престъпността ще бъде изведена на по-високо ниво.

Премиерът Борисов изрази и благодарност за отпуснатите стипендии за български студенти в международното Специализирано висше училище по туризъм в гр. Кремс.

Вирни се горе