Смилянският фасул удари 10 лв. за килограм

Смилянският фасул удари 10 лв. за килограм

До 10 лв. удари килограм от новата реколта на прочутият смилянски фасул. Скока на цената на деликатесния бобен сорт бе представена на провеждащото се в Смолян изложение „Подкрепете българското”. Производителите обясняват увеличението с по-малките добиви заради сушата през лятото. Цена над 8 лв. е спекулативна, коментира Сафидин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския фасул, преда Дарик.

Преобладаваща част от производителите продават едрия смилянски фасул при миналогодишните стойности – до 8 лв., а поскъпването е наложено само от единици от търговците, уточнява Чикуртев. Той обяснява, че повечето фермери отхвърлят варианта да увеличат цената до 10 лв. с мотива „Грехота е да се продава толкова скъпо”. Добивите през тази година са с 20-30 процента по-ниски от миналогодишните заради лошите метеорологични условия, но според Чикуртев това не трябва да повлиява на цената. При стопаните, които не са поливали фасулените ниви, реколтата е почти наполовина от обичайната.

За да бъдат коректни към клиентите си, от кооперацията настояват всеки производител да изписва на етикета своето име и телефон. Купувачите трябва да следят за тези данни на етикета, за да са сигурни в произхода, препоръчва Чикуртев.

Вирни се горе