Системно намалявани, инвестициите в електрическата мрежа са недостатъчни

Системно намалявани, инвестициите в електрическата мрежа са недостатъчни

Ситуацията в Южна България, при която заради продължителните и обилни снеговалежи без ток останаха стотици населени места, показва, че средствата, инвестирани в електропреносната и електроразпределителната мрежа са недостатъчни през последните години.

Основните проблеми в електропреносната мрежа се дължат на липсата на инвестиция в последните години, заяви зам.-министърът на енергетиката Николай Николов в Смолян по време на пресконференция в Областната администрация за състоянието на областта в бедствената снежна обстановка. Основните повреди по електропроводите са вследствие на паднали дървета и обледеняване, обясни заместник-министър Николов.

Представители на EВН акцентираха върху необходимостта от промени в нормативната уредба относно просеките около електропроводите. В Родопите просеките трябва да бъдат съобразени с по-голямата височина на дърветата, за да не се стига до падане върху жиците, уточниха от ръководството на електроразпределителното дружество. Политиката на EВН е да инвестира в подземни кабелни линии, посочи инж. Костадин Величков от ръководството на EВН България Електроразпределение.

Електроразпределителното дружество е инвестирало според инж. Величков в продължение на 4 години близо 140 млн. лв. всяка година, докато от три години инвестициите са около 70 млн. лв. годишно, колкото държавата е одобрила за инвестиции. Според него би трябвало да се инвестира в мрежите под земята, защото “не е реалистично да се борим с природата, а по-скоро трябва да се съобразяваме с нея”.

Вирни се горе