Симеон Дянков: Гърците местят влоговете си в България

Симеон Дянков: Гърците местят влоговете си в България

Според финансовия министър българската банкова система е най-стабилната в Европа

В последните четири месеца забелязваме, че много влогове влизат в България, влогове, които преди не сме имали и следователно те идват отвън, вероятно от Гърция. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в кулоарите на парламента, цитиран от БНР. По неговите думи българската банкова система е най-стабилна в Европа и затова не се притеснява, че заради кризата гръцките банки ще изтеглят авоарите си от България.

"Колкото и да е странно това, че гръцката банкова система там в момента има известна нестабилност, хората трябва някъде да си държат парите. И те търсят по-стабилни банкови системи. Българската банкова система е всъщност най-стабилната в Европа в момента. Има най-голямата ликвидност в цяла Европа, коментира Дянков.

Според информация на Reuters през миналата седмица гърците са изтеглили близо 5 млрд. евро от банковите си сметки. По данни на централната банка на Гърция от началото на 2010 г. до сега депозитите по сметките на гръцките граждани са намалели с 21%. Само през септември те са намалели с 3% до 183.2 млрд. евро. Според неофициална информация през октомври са били изтеглени още 8 млрд. евро.

Вирни се горе