Събираемостта на данъците в общината е по-ниска от м.г.

Събираемостта на данъците в общината е по-ниска от м.г.

Събираемостта на данъците в община Смолян за първите 20 дни от началото на кампанията до 20 март е по-ниска, в сравнение със същия период на 2012 г., отчете главният финансист Венера Аръчкова. Към 20 март т. г. приходите от местните данъци и такси като цяло са с 24 850 лв. по-малко, спрямо първите 20 дни на кампанията през 2012 г. Въпреки това данък недвижими имоти, данък МПС и такса битови отпадъци имат завишение за този период, посочи Аръчкова. Тя каза, че има намаление на туристическия данък спрямо миналата година. За разглеждания период през 2012 г. е бил 13 593 лв., а сега е 9847 лв. При наличието на добър туристически сезон би трябвало да имаме малко повече средства, коментира Аръчкова.

Техническите услуги, които се извършват от общината имат лек ръст. През 2012 г. постъпилата сума от тях до 20 март е била 12 860 лв, а т.г. е 18 156 лв. При административните такси е по същия начин – миналата година са имали 3797 лв., а сега 3983 лв. Завишението е малко, но община Смолян не вдигна нито местните данъци, нито таксите, а са на същите показатели като през 2012 г., коментира финансистът на община Смолян. Тя каза още, че засега има увеличение на патентния данък спрямо миналата година. За 2012 г. в община Смолян до 20 март са внесени 1200 лв., а сега сумата е 1450 лв., като има минимален ръст.

От тази година община Смолян въведе нов вид услуга за жителите на десетте кметства на територията на общината. Те могат на място да плащат дължимите от тях местни данъци и такси, каза още Аръчкова. Вече има достъп до програмата и по този начин хората, живеещи в по-големите села като Момчиловци, Смилян, Широка лъка, Могилица, Търън и други ще могат да плащат налозите си на място. В същото време в тези десет населени места от този месец стартира и подаването на всички видове заявления и услуги, които се извършват от община Смолян. В десетте кметства на общината жителите могат да подадат всякакъв вид заявление като удостоверение по ГРАО, заявление за извършване на техническа услуга и др. Те също се подават на място, а с онлайн връзка пристигат в община Смолян, обясни Аръчкова.

Вирни се горе