С блокада на пътища продължава протестът на тютюнопроизводителите

С блокада на пътища продължава протестът на тютюнопроизводителите

С блокада на пътища продължава протестът на тютюнопроизводители от Гоцеделчевско срещу ниските изкупни цени на тютюна. Представители на централната изпълнителна власт и депутати ще бъдат днес в района, за да обявят мерки за компенсация на ниските цени.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обявиха, че ефект от протестите има. По думите на председателя на съюза и кмет на Община Сатовча Арбен Мименов държавата ще гарантира, че тютюнопроизводителите ще получат цена не по-ниска от миналогодишната, като разликата се осигури чрез национални доплащания. Това означава, че при средна изкупна цена от 5 лева и 50 стотинки, каквато е масовата към момента, субсидията би трябвало да бъде над 3 лева.

Въпреки обнадеждаващите новини хората са категорични, че протестът в района на село Кочан ще се състои и на обяд ще бъде блокиран пътят Гоце Делчев – Доспат – Пловдив. Очаква се към протестиращите ще се присъединят и тютюнопроизводители от района на Доспат.Там изкупната кампания все още не е започнала и напрежението расте.

Кметът на село Црънча Елин Долапчиев каза, че ще в Кочан ще отидат между 60 и 100 души.

Най-вероятно там ще се реши дали да се блокира границата с Гърция при ГКПП „Илинден". Ние също, кметовете от общината, обмисляме вариант да затворим пътя за Гоце Делчев, заяви той, цитиран от БНР.

Произведеният и все още неизкупен тютюн в общината е около 110 тона. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов коментира проблема с неизкупените количества тютюн, като уточни, че областната администрация няма пряко отношение към този въпрос, но има отношение по принцип, защото част от населението е пряко свързано с този поминък.

Проблемът е на цялостната ни вътрешна организация на финансово-икономическите отношения между търговски субекти. Аз съм за това държавата да търси възможности да се намеси, за да спре онези не съвсем здравословни за икономиката ни тенденции, при които изкупвачите рекетират производители на основата на картелни или други споразумения да свалят цените и хвърлят отново в бедност тези наши съграждани, които си вадят хляба с производство на тютюн, каза Кръстанов.

Фирмите ангажирани с изкупуването на тютюна работят на пълни обороти, увери изпълнителният директор на една от компаниите Михали Попанастасиу. Той уточни: " Поне в района на Гоце Делчев има около 25-28 комисии, които изкупуват тютюн. Ако сметнете средно по 5 тона на ден, това означава, че през последните две седмици са продадени 100 тона тютюн."

Попанастасиу каза още, че до две седмици фирмата започва изкупуването и в селата около Доспат. Той отрече да има картелно споразумение между фирмите и допълни, че ниските изкупни цени се дължат на лошото качество на тютюна.

Вирни се горе