С 40% са намалели продажбите на жилища в страната

С 40% са намалели продажбите на жилища в страната

С 40% са намалели продажбите на жилищни сгради у нас от 2008 година до сега.

Това е и причината търговците рязко да свалят цените на апартаментите.

Очакванията на експертите са обаче от пролетта цените да се повишат, съобщава БНТ.

Най-честите купувачи на имот в София са хората от провинцията, а най-желаните апартаменти са тристайните. Освен южните квартали на София, голям интерес има и към кварталите „Младост" и „Люлин". Причината е добрата локация.

В София цената на едностаен апартамент е до 40 хиляди евро. Подобни са цените на такъв имот във Варна и Бургас. Цените на двустайните жилища варират от 40 до 60 хиляди евро. Тристайните апартаменти в столицата струват от 60 до 80 хиляди евро.

В Пловдив цените са от 15 до 80 хиляди евро в зависимост от големината на жилището.

Положението в Смолян е същото. През последните години брокерите отчитат спад в продажбите на апартаменти. Освен това паднаха и цените. Продавачите предпочитат да изчакат, но да не продадат жиището си на безнецица.

Табели от нови жилищни блокове, построени през последните години в Смолян все още привличат погледите на купувачите, но на тях цените за кв.м. са си същите – 500 евро.

За разлика от това пък много трудно вече в областния град се намира квартира. Почти всички жилища са заети. Тенденцията се очертава да продължи и през тази година, смятат брокери.

Вирни се горе