Рудник Върба-Батанци вече е свързан подземно с фабрика в Рудозем

Рудник Върба-Батанци вече е свързан подземно с фабрика в Рудозем

В подземния транспорт са инвестирани 5 млн. лв.

Рудник Върба-Батанци вече има директна подземна връзка с обогатителната фабрика в Рудозем. Направената инвестиция в размер на 5 млн. лева. Очаква се тя да подобри производствения процес в рудника. Проектът е започнал още преди 28 години.

Новото съоръжение е било открито от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на Съвета на директорите на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов и ректора на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, съобщи Министерството на енергетиката.

Днес за първи път става възможно вагон с руда да излезе от мината и суровината да бъде закарана направо в обогатителната фабрика. Чрез проекта е възстановен релсов път чрез полагане на 4 000 метра релси в подземната и 800 метра в надземната част.

„Подземната връзка между находището „Върба“ и обогатителната фабрика в град Рудозем е ключов за региона проект, който ще минимизира разходите за транспорт на руда и ще гарантира опазването на околната среда“, заяви министър Петкова.

Очаква се новата подземна транспортна линия да намали запрашването на пътищата и замърсяването на повърхностните води в областта.

Работата в рудника беше подновена през лятото на миналата година след 15-годишно прекъсване. През 1999 г. мината беше затворена заради неизпълнение на разчетите и тотална загуба.

По данни на Министерството на енергетиката от началото на 2013 г. до средата на 2015 г. в община Рудозем са внесени концесионни приходи в размер на 65 хиляди лева.

По-рано днес Теменужка Петкова се срещна с кмета на Смолян Николай Мелемов и с областния управител на града Недялко Славов.

Област Смолян е един от най-големите бенефициенти по програма "Енергийна ефективност“ – там ще бъдат реализирани 11 зелени проекта за над 3 млн. лева.

Министър Петкова връчи символично на кмета на град Смолян чек на стойност 629 хил. лева. С тях ще се изпълняват мерки за възобновяема енергия по Норвежката програма. Две училища и детска градина вече ще се отопляват с пелети.

Вирни се горе