4.3 млрд. оборот отчитат данъчните, инспектори провериха 16 500 обекта в областта

4.3 млрд. оборот отчитат данъчните, инспектори провериха 16 500 обекта в областта

За първите три месеца от въвеждането на системата данъчните отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 милиарда лева и осезаемо подобрение на данъчната дисциплина, съобщиха от приходната агенция.

Всички търговци бяха задължени да вържат касовите си апарати към НАП до 31 март. Преди това същото направиха бензиностанции и аптеки. Инспекторите провериха 16500 търговски обекти от Смолянка област за установяване на наличие на дистанционна връзка. 2000 обекта в цялата страна е посочила като рискови системата за дистанционна връзка на касовите апарати със сървърите на НАП. Софтуерът анализира данни за оборотите по браншове и различни територии в страната, засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, има ли случаи в които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп и още близо 20 рискови критерия. Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя кои фирми да бъдат проверени. От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

„Системата позволява много по-добър анализ на риска. Така насочваме контролния си ресурс именно към онези, които укриват оборот и виждаме резултатите само след 3 месеца, обясниха още от данъчното. Софтуерът освен това спестява ненужни проверки на коректните търговци. Този проект, без съмнение, е успешен.”, каза директорът на дирекция „Контрол” в НАП Васил Панов.

Вирни се горе