Повече от 8100 клиенти на EVN предпочетоха да самоотчетат своите електромери

Повече от 8100 клиенти на EVN предпочетоха да самоотчетат своите електромери

Клиентите ще сравнят предоставените от тях показания в следващата си месечна фактура

Както EVN България информира, във връзка с промяната на цените на електроенергията от 1 юли 2012 г. битовите и малките стопански клиенти имаха възможност да отчетат сами показанията на електромерите си на 1 юли 2012 г. Предоставянето на данните се извърши посредством попълване на декларация във всеки EVN Офис в периода от 2 юли 2012 г. до 5 юли 2012 г. Предоставените декларации с попълнени показания общо за цялото дружество са 8129 броя, като най-голям брой от тях са били подадени в областите Пловдив (2463), Пазарджик (1666) и Хасково (1077).

След предоставяне на данните от самоотчета дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 1 юли 2012 г. по старите цени, а след тази дата – по новите тарифи, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Предоставените показания клиентите ще получат в следващата си месечна фактура.

EVN България напомня, че самоотчитането нямаше задължителен характер и се извършва само по желание от страна на клиента. Отчитането на електромерите от клиентите е допълнителна опция, която EVN България предоставя от години, като тя по никакъв начин не отменя осъществяването на регулярния месечен отчет от страна на дружеството. За всички клиенти, които не са пожелали да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2012 г., важи следният принцип, който се прилага успешно от няколко години.

Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни до 30 юни включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период. Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли до датата на отчитане през юли пак по същата средна дневна консумация на клиента. Това изчисление е възможно благодарение на модерната система за фактуриране в дружеството. Такава практика при промяна на цените на електроенергията се прилага от години в страните от Европейския съюз.

Вирни се горе