Поевтиняват цитрусовите плодове

Поевтиняват цитрусовите плодове

През изминалата седмица са поевтинели цитрусовите плодове. Това показват данните от анализа на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цената на бананите и ябълките остава стабилна, но поскъпва гроздето. След наблюдавания през миналата седмица значителен скок на цените на зеленчуците, през тази седмица техните стойности се стабилизират, като при зелето и картофите е регистриран спад с около 4%.

През седмицата продължава движението надолу на цените на захарта, брашното и олиото, като поевтиняването им спрямо предходната седмица е около 1%. Промяната на седмична база на цените на варивата и ориза е в диапазона ±1.2%. При цените на млечните и месните произведения се наблюдава стабилизиране и леко движение надолу. Без промяна през изтеклата седмица, спрямо предходната, остават цените на яйцата.

В резултат на регистрирания спад на цените на основни хранителни стоки, стабилизирането на цените на зеленчуците и поевтиняването на цитрусовите плодове, стойностите на индекса на тържищните цени през тази седмица бележат спад спрямо предходната и в края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1,964 пункта.

Вирни се горе