По-слаба реколта от смилянски фасул очакват производители

 По-слаба реколта от смилянски фасул очакват производители

Реколтата от смилянски фасул се очертава по-слаба от миналогодишните добиви заради продължителното засушаване през лятото, заяви за БТА Сафидин Чикуртев, председател на Кредитната кооперация в Смилян. По негови прогнози максимум 40 тона ще достигне урожаят от бобения сорт в Смилян и в селата по горното поречие на Арда.

Истинският смилянски фасул може да се разпознае на пазара по етикетите на Кредитната кооперация, която притежава запазената марка на продукта. По-ниските добиви едва ли ще доведат до поскъпване на фасула, смята Чикуртев. Според него реалните цени са около 6-7 лв. за пъстрия смилянски боб, а за особено търсения едър салатен фасул – 7-8 лв.

Беритбата на фасула в Смилян вече започна, а до средата на октомври се очаква да приключи прибирането на реколтата. Намалени са добивите особено при шарения местен фасул, който е около 60-70 на сто от миналогодишните количества. Площите, засадени със смилянски фасул в района на горното поречие на Арда се увеличават всяка година. Близо 900 са производителите на боб в Смилян и околностите, но само някои от по-крупните фермери разчитат да се издържат само от доходи от фасулените ниви.

Запазената марка на смилянския фасул е удължена до 2019 година.

Вирни се горе