Пазаруваме с мобилен телефон от ноември

Пазаруваме с мобилен телефон от ноември

Пазарът на електронни разплащания у нас тази седмица бе белязан от официалното представяле на новия оператор Cellum България. Базираното в Унгария дружества представи как може да се използва мобилен телефон за ежедневни разплащания, стъпвайки на все по-големия брой потребители, които имат смарт фон в джоба си. От компанията уверяват, че процесът по регистрация на кредитна и дебитна карта и по самото извършване на плащанията е изключително опростен и не включва физическо посещение на банка или друга институция, като покупките се извършват или онлайн или чрез QR код.

Българското подразделение съществува от февруари тази година и планира да стартира услуги в страната в средата на ноември. Собствеността на Cellum България е поделена между унгарските"Целум Глоубъл Иновациос ес Солгалтато" и “Алтус-Консалт” и бъллгарското дъщерно дружество на Корпоративна търговска банка “Велдер консулт” ООД. Cellum Pay стартира в партньорство с MasterCard и включва брандa MasterCard Mobile. Всяка карта, издадена от банка в България, може да бъде включена в мобилния телефон. Процесът на регистрация е максимално улеснен и се извършва само от мобилен смарт телефон, без да е необходимо посещаване на офиси на банки или на мобилни оператори, а покупките се извършват чрез QR код.

„Целум България", освен за отделния клиент, предлага редица предимства и за търговци и доставчиците на стоки и услуги. Привържениците на пазаруването чрез QR код нарастват, а използването на мобилния телефон като разплащателно средство им дава възможност да достигнат до клиентите си по-бързо и ефективно, като им осигурява и допълнителен канал за увеличаване на продажбите.

По този повод потърсихме за разговор търговския директор на Cellum България Светослав Иванов:

На този етап в мрежите на колко партньори може да се използва услугата Целум Пей?

Стартирането на услугата е заложена за втората половина на месец ноември. Планирано е да започнем с около 10 големи партньора, лидери в техните индустрии. Колко търговски партньори сте планирали да привлечете в рамките на следващата година?

Между 40-80 компании.

Каква е ролятана QR кода, с който ще се извърват покупките на място?

Този код играе ролята на етикет на стоката, който не само дава информация за стоката и нейната цена, но автоматично активира приложението Целум Пей и подканва клиента да одобри плащане на стоката. Действайки по този начин покупката чрез QR код не само, че не е пречка за търговията, напротив скъсява неимоверно много пътя за закупуване на определна стока или услуга. Наличието на QR кода ни създава любопитство у потенциалният краен потребител и насочва интереса му към последващата стъпка, а именно реална покупка. Освен търговски, QR кода има и силно подчертан рекламен характер, което допринася още повече за неговото активно приложение.

Как оценявате потенциала на българския пазар на мобилни разплащания?

По последни официални данни активните потребители на смарфони (мобилните устройства към които е приложим нашият продукт) в България са над един милион. Нашите основни партньори – мобилните оператори, предвиждат и имат заложен осреднен планиран ръст в разпространението на смарфорни за следвашите 3-5 години от 50% годишно.

Явно е, че потенциалът е голям, перспективата за дългсрочно развитие също, а ние сега стартираме и сме единствената на този етап компания, предлагаща подобна уникална услуга на локалния пазар.

Вирни се горе