Пътища за никъде

Пътища за никъде

“Пътят за никъде.” Така наричат родопчани построения преди години път за Гърция до Рудозем, който стига до… земен насип. “Път за никъде” може да бъде наречен и пътят до Кърджали за Гърция. Поне 12 са гранично-пропускателните пунктове, за които има подписани междуправителствени споразумения, но отварянето им се проточва с десетилетия, построените вече пътища и сгради пък се рушат. Освен гореспоменатите два пункта с Гърция договореност на местните власти имаше и за отваряне на туристически пункт между Арда и Паранести.

Построеният преди около 4 години по европроект граничен път за Гърция край Рудозем вече се руши. Местните се опасяват, че преди да бъде открит някога дълго лелеяният граничен пункт трилентовата отсечка ще има нужда от основен ремонт. Огромни камъни и пръст са се свлекли почти по цялата нова отсечка до границата. Навсякъде се виждат компрометирани от снега и дъжда скатове, които е въпрос на време да се стоварят върху пътя. Падащите камъни криели огромни рискове за заблудени шофьори, убедени са местни. “Скалите падат и рушат асфалта и има опасност, докато се отвори граничният пункт, той да се разруши напълно”, казва и кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Общината не поддържа отсечката, тъй като тя е държавна собственост, а и заради ниската натовареност рядко се почиства.

Често, подвеждайки се от табелите, че след 58 км ще стигнат до Ксанти, оттук минавали заблудени тираджии и туристи, без да забележат знаците, които предупреждават, че граничният пункт не работи. Още след Смолян има табела “Чепинци” (б.а. – селото до границата при Рудозем), която подвежда, че води по път към границата. Навигацията, която имат колите, им дава, че пътят е отворен. Той обаче съвсем изненадващо свършва в скат на граничната бразда. От другата страна не е проходим. Всъщност съседна Гърция прави 12 км от село Димарио до браздата повече от 10 години. Изкопан е на черно, няколко пъти му променят трасето и все още не е готов. Срокът за изпълнението на пътя бе лятото на 2005 г. Паралелно се планираше да бъде направено и КПП. Първата копка на пътя от българска страна до ГКПП Елидже бе направена през юли 2005 г., по времето, когато вътрешен министър бе Георги Петканов. Пътят бе прокаран на кота земно легло през август 2006 г. По проект участъкът от 9 км 600 м, от края на Рудозем до самата граница, трябваше да бъде изпълнен за 2 години, като първоначалната му стойност бе 7 млн. евро. Изпълнител бе консорциум “Рудозем”. Проектът за пътя обаче, изготвен през 1996 г., се оказал доста остарял и се наложи изместване на трасето, което забави привършването на обекта с 6-7 месеца. Последното официално съобщение за пътя “за никъде” на финансовото ведомство сочи, че стойността на договора му е 8 649 942.62 евро. От гръцка страна е нужно изграждането на пробитото 12-километрово трасе. От границата до първото селище Димарио, област Ксанти, има 8 км черен път. Откъм нашата страна остават само 100 м асфалт до евентуално бъдещо ГКПП.

Отварянето на локален туристически маршрут през границата с Гърция при граничното смолянско село Горна Арда е отдавнашна мечта, предъвквана от политиците. Маршрутът, за разлика от този при Рудозем, който е предвиждан за всички видове транспорт, трябваше да обслужва само туристите по подобие на отвореното трасе при Златоград. Пътят за Горна Арда върви от Смолян и минава през едни от най-живописните местности в Средните Родопи – Арденското корито. Той е двулентов до село Арда, откъдето продължава тясно асфалтирано пътно платно до село Горна Арда, а оттам около километър и половина черен път до граничната бразда. Някога през село Арда, където има стар римски мост, е минавал пътят за гръцкия град Драма. През него овчарите прекарвали стадата си за Беломорието. Първото населено място откъм Гръцко, само на 20 км, е Пресинада, а следващото е Паранести – на 40 км. Оттам трасето води към Кавала и северното крайбрежие на Гърция. Бъдещият път е най-краткият маршрут по направление Кавала – Пампорово – Пловдив, около 180 км, като крайните точки имат летища, което ще развие туризма, коментират експерти. Така от пистите в Пампорово до Бяло море разстоянието ще е 120 км, мечтаеха местните. За отварянето на пътя в село Арда се правеха дори българо-гръцки събори по времето на бившата кметица на Смолян Дора Янкова. През 2010 г. се говореше и за екшън план за отварянето на трасето. Пътят, който остава да се направи от българска страна, е 1,8 км, в предишното правителство той стана държавен. За него има готов работен проект. За участък от 1,884 км прогнозната стойност без ДДС е 4,3 млн. лева. През юни 2010 г. община Смолян обяви поръчка за избор на изпълнител. През 2011 г. изведнъж стана ясно, че 4-те млн. лв., предвидени за пътя Горна Арда – Паранести се отнемат и се дават за пътя Кърджали – Маказа.

Вирни се горе