Първи април - последен срок за подаване на годишни декларации от фирми

Първи април - последен срок за подаване на годишни декларации от фирми

Първи април е крайният срок, в който фирмите са длъжни да подадат годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративен данък в едно с годишния отчет за дейността. В същият срок трябва да платят и дължимия данък. Декларациите се подават на място в офисите на НАП, по пощата с обратна разписка или по интернет. Фирмите изпратили по електронен път декларацията ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лв.,напомнят от офиса на НАП-Смолян.

Над 2500 фирми са подали декларации за облагане с корпоративен данък до момента, като над 1 100 са изпратени по интернет и 1 400 са приети на място в НАП – Смолян. Фирмите, които не са упражнявали дейност през 2012 година също подават данъчна декларация за облагане с корпоративен данък. Срокът за подаване е също 1 април 2013 година. И през тази година продължава съвместната инициатива на НАП с Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите представят едновременно с декларациите си за облагане с корпоративни данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация между двете институции става изцяло по служебен път. От НАП напомнят също, че от началото на 2013 г. до края на март дружествата могат да подават в 34 офиси на НАП годишните си финансови отчети и други документи, изисквани от Закона за счетоводството, които те са длъжни да публикуват в Търговския регистър.

Неподадените в срок декларации се санкционират, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Вирни се горе