Отрицателен е ръстът на безработицата в Смолянско в края на 2016 г.

Отрицателен е ръстът  на безработицата в Смолянско в края на 2016 г.

„През последните три години се наблюдава отрицателен ръст на безработните, т.е. всяка година нивото на безработицата намалява“. Това каза за SmolyanNews.com директорът на Дирекция Бюро по труда – Смолян Замфир Копчев. Към края на 2016 година регистрираните безработни лица са 2 508. За сравнение Копчев посочи, че в края на 2015 година техният брой е бил приблизително 4 000,а в края на 2014 – 5 хиляди. 1500 са безработните в община Смолян, а останалите са в другите три общини, обслужвани от Бюрото по труда – Рудозем, Баните и Чепеларе. „Този спад на безработицата се дължи на постоянното търсене от страна на работодателите, а също и на миграцията на по-младите хора към други градове в страната или към чужбина“, посочи Замфир Копчев. По думите му има и т.нар. скрита безработица, но не е висока. Тук са хората, които живеят в отдалечени райони и по един или друг начин са решили проблема със своето съществуване, лица, които не се регистрират в Бюрото по труда, защото считат, че техните умения не отговарят на това което се предлага на пазара на труда. Освен това много хора работят сезонно извън България. „Ние имаме специална програма за активиране на неактивни лица. Това са лицата, които са безработни, но нерегистрирани при нас. Имаме екип, който работи активно с тях“, каза още директорът на Бюрото по труда.

От Регистрираните безработни 1379 са жени, мъже са 1 129. 326 са висшистите, хората със средно образование са 1511, с основно 323, с начално или с по-ниско образование – 348. Безработните до 19 години са 8 на брой, от 20 до 29 години – 338, от 30 до 39 – 493, от 40 до 49 – 536, от 50 до 54 – 328, над 55 години – 805 лица. Според Замфир Копчев големият проблем са безработните над 55 години, които са и най-многобройни. „Опитваме се да им обясним, че трябва да получат нова квалификация независимо от възрастта си. Пенсионирането е достатъчно далече от тях, но за съжаление те самите не си дават шанс, убедени са, че няма да могат да се справят. Трябва да отбележим, че някои от фирмите предлагат ежедневна мобилност, а също и обучение на лицата, които наемат. От тях се иска само желание за работа“, добави Копчев. Той обясни, че има и лица, които отказват предложената им работа, защото са неудовлетворени от заплащането или смятат че имат други възможности. Това са предимно млади хора, които имат друга идея за себе си и не желаят да започнат работа на всяка цена.

За 2016 година, посредством Бюрото по труда в Смолян, работа са започнали около 3 700 души. 3 200 на свободния пазар и 500 чрез различни схеми, финансирани от националния бюджет и от Програмата за развитие на човешките ресурси. „Винаги има момент на компромис от страна на работодателите, които са готови да предоставят шанс на безработните, защото квалифицирани хора много трудно се намират“, каза в заключение директорът на Бюрото по труда Замфир Копчев.

Вирни се горе