От днес мандрите правят или истински продукти, или имитации

От днес мандрите правят или истински продукти, или имитации

От 1 януари 2013 година мандрите трябва да произвеждат продукти или само от мляко или само имитации от растителни мазнини.

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е готова да започне контрол върху предприятията, каза пред журналисти преди дни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов,информира Dir.bg.

Изискването влиза в сила чрез Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти. На всеки шест месеца фирмите от този бранш могат да сменят производството, но задължително трябва да уведомяват БАБХ.

В Наредбата са описани какво точно представляват отделните продукти, които имат право да носят на етикетите си “млечни”.

Дадени са описания по отношение на сиренето, кашкавала, изварата, киселото мляко и други млечни продукти.

Наредбата на земеделското ведомство, гарантираща, че в млечните продукти ще се съдържат само животински съставки и няма да се влагат палмови и други растителни масла, влиза в сила от 1 януари 2013 г. По думите на Найденов с нея на практика се въвеждат драконовски мерки по отношение чистотата на храните. “За това ще следи Агенцията по безопасност на храните, която ще бъде безкомпромисна и "тежко на този, който си позволи да наруши наредбата”, закани се Найденов.

Вирни се горе