От "Билла" пращали старото месо директно в екарисажа

От "Билла" пращали старото месо директно в екарисажа

Търговска верига „Билла“ предава стоките от животински произход с изтекъл срок на годност към екарисажите във Варна и Шумен, както и на фирма Еврофриго. Това съобщиха от веригата супермаркети.

В сряда от агенцията по безопасност на храните съобщиха, че са се натъкнали на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност в хладилна камера в предприятие за преработка на месо.

Мръвките – малко повече от 311 кг, били върнати от три големи търговски вериги – “Билла”, “Фантастико” и “345”. От агенцията се заканиха да прекратят практиката супермаркетите да връщат залежала стока в предприятия за преработка на месо, защото това застрашава здравето на потребителите.

Oт началото на годината „Билла“ е предалa за обезвреждане в екарисаж около 360 тона продукция, твърдят от търговската верига. Разходите за това били за сметка на фирмата.

От веригата са категорични, че не правят никакъв компромис със санитарно-хигиенните изисквания при отстраняване на продукция от рафта и нейното транспортиране за обезвреждане и унищожаване.

„Билла“ поддържа допълнителни хладилни камери във филиалите си, в които съхранява такава продукция до момента, в който екарисажът е способен да я поеме, заявяват още от веригата.

Според тях проблем при унищожаването на тези стоки е липсата на екарисаж в София. Вероятно поради тази причина малките хранителни магазини изхвърлят излезлите от употреба стоки от животински произход в контейнерите за битови отпадъци, се казва още в съобщението.

Вирни се горе