Остават два дни за данъчните декларации

Остават два дни за данъчните декларации

Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци

Остават два работни дни за подаване на декларациите за облагане на доходите, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). От агенцията предупреждават гражданите, че ако не са си подали декларациите до сега, може да им се наложи да чакат по опашки.

Гражданите могат да ги подадат чрез интернет, ако имат електронен подпис; по пощата с обратна разписка; в някои пощенски станции срещу входящ номер, както и на място в офис на НАП.

Ако документите са изпратени по интернет, клиентите на НАП могат да ползват отстъпка от 5 процента от декларирания данък за довнасяне. Образец на декларацията за облагане на доходите клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

От НАП напомнят още, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г. Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица.

Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г. Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700 .

Вирни се горе