Основните храни поскъпват

Основните храни поскъпват

През юли – август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки. Това става ясно от обявяваният от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата индекс на тържищните цени, съобщава БНР.

През август индексът на тържищните цени е бил с около 9% над нивото от същия месец на 2011 г.

Хранителните стоки, особено зеленчуците, поскъпват нетипично това лято, смятат от Комисията и обясняват това с неблагоприятните климатични условия и скока на цените на енергийните източници.

С изключение на цената на зрелия чесън, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо август 2011 година, като полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно – със 100%, а краставиците – с около 70%.

При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2-3%. Спрямо юли 2011 поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 29%. Слабо покачване между 2 и 5% има и при олиото, маслото, кренвиршите, каймата, свинското и пилешкото месо.

На борсите обаче се наблюдава и намаление цените на някои основни продукти като захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите. Цените на почти всички сезонни зеленчуци са по-високи спрямо същия месец на миналата година.

Вирни се горе