Обедняването ще продължи, безработицата ще расте, според прогноза на МФ

Обедняването ще продължи, безработицата ще расте, според прогноза на МФ

Икономиката ни ще расте съвсем слабо и през следващите 3 години. Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат почти замразени. През 2013 г. се очаква увеличение на безработицата и намаление на заетите с 2.4% средно за годината. Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., подготвена от Министерството на финансите, цитирана от в. “Сега”. Минималната заплата според прогнозата на МФ ще се качи от сегашните 310 на 330 лева през 2014 г., а през двете следващи години ще е 350 лева.

През 2013 г. ръстът на брутния вътрешен продукт ще е само 1% и до края на периода икономиката бавно ще набира темпо, е записано в средносрочния документ. Финансовото ведомство е свило предишната прогноза, която обещаваше почти двойно по-голям ръст на БВП за тази година – 1.9%. В резултат на приземените очаквания са направени и сериозни промени в рамката на бюджет 2013 – МФ е намалило приходите с цели 400 милиона лева и съответно с толкова е окастрило и разходите, за да не се получи по-голям дефицит в хазната от планирания. Предстои тригодишната прогноза да бъде обсъдена от правителството.

Корекциите в бюджета за 2013 г. изглеждат разумни, защото няма никакви основания за икономически оптимизъм. Бизнес климатът в Европа не се подобрява, у нас средата си остава враждебна, при това в съчетание с политически неизвестности, не се задава бум на чужди инвестиции и според средносрочната прогноза на МФ безработицата няма да спре да расте – поне в рамките на тази година, което означава, че бедните ще се увеличат.

Но актуализацията, направена тихомълком, изненадва, защото само преди дни, след публикуването на резултатите за бюджета за февруари, министър Христов обяви категорично: “Няма риск за неизпълнение на приходите и на бюджета към този момент”.

Средната работна заплата въпреки кризата продължава да нараства. Очаква се този ръст да забави темп, но възходящата тенденция да продължи в следствие на динамиката на пазара на труда и на преминаването към по-високо технологични производства, за които се наемат по-скъпо платени служители. “Повишаването на СРЗ се влияе и от минималните размери на осигурителния доход, които се актуализират всяка година и които също оказват натиск върху заплащането на труда”, се казва в прогнозата на МФ.

За първите три месеца на годината фирмите и гражданите са платили 160 млн. лв. стари дългове. Парите са пренасочени автоматично от НАП от постъпили нови плащания заради въведената единна сметка за публичните задължения и правилото, че най-старите по дата дългове се покриват с приоритет.

Вирни се горе