НАП следи дали декларираме всички доходи

НАП следи дали декларираме всички доходи

До 2 май 2012 г. предприятията и самоосигуряващите се лица подават информация в НАП за всички платени от тях доходи, различни от тези по трудови договори. По този начин НАП засича обявените от гражданите, в декларациите за облагане на доходите данни, със справките, които фирмите им предоставят. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или данъчна ревизия. До момента в цялата страна са подадени 85 500 справки от работодатели, като 54% от тях са постъпили по интернет.

В офис – Смолян са приети общо 705 справки от работодатели, като от тях 253 са подадени по интернет с електронен подпис. В справката за изплатени доходи предприятията обявяват изплатените суми по граждански договори, наеми, рента и аренда за ползване на земеделска земя, доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др. В справката не се включват само платените доходи от трудови правоотношения; доходите от задължително социално осигуряване, както и доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с окончателен данък и подлежат на деклариране от платеца на дохода.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи различни от изброените по-горе. Повече информация за сроковете за подаване, както и помощ при попълване на данъчни и осигурителни декларации може да се получи на информационния телефон на НАП – 0700 18 700, на цената на един разговор за цялата страна.

Вирни се горе