НАП пуска сайт за продажба на конфискувани стоки

НАП пуска сайт за продажба на конфискувани стоки

Националната агенция по приходите се очаква днес официално да пусне сайт, на който могат да се търгуват контрабандни стоки, вещи и имоти на длъжници, съобщи за Klassa.bg говорителят на НАП Росен Бъчваров .

Всеки може да участва в тръжните процедури. Приходната агенция разпродава от леки автомобили по 300  лв. до имоти в престижни столични квартали и цели предприятия. Те са отнети от длъжници, предимно фирми, или са иззети, защото са били обект на контрабанда контрабанда. Някои от продаваните имоти пък са придобити с престъпни пари. В едно от депата за съхранение на вещи в Пловдив има техника, резервни части и автомобили. Всички те ще бъдат изложени в сайта със снимки.

„Една немалка част от тях са били предмет на престъпление – коли, камиони, с които е извършена контрабанда. По закон те се отнемат и НАП ги продава”, твърди  Бъчваров пред БТВ. Понякога особено изгодно е купуването на имот. В момента се продават и апартаменти в Банско и Слънчев бряг. Те са изгодни, защото на първата, ако не се яви кандидат, за втория се намаля с 20% и този процес може да продължава до достигането на 50 на сто от дадената вещ, което значи че някои от продаваните активи са по-евтини, допълни  Бъчваров.

Миналата година са продавани имоти на знакови фигури от престъпния свят, иззети от комисията Коларов. Интерес към тях обаче няма, признават от приходната агенция. На търговете често се излагат и ценни бижута.Миналата година от разпродажбата в хазната са постъпили над 16 милиона лева.

Вирни се горе