Наемодателите подават декларация в НАП до края на април

Наемодателите подават  декларация в НАП до края на април

Физическите лица, които отдават помещения под наем на други физически лица, и съответно сами определят и внасят дължимия авансово данък, през 2014 г. трябва да декларират дължимите авансови вноски в декларация по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201, ал.1 от ЗКПО за дължими данъци. Тя се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, т.е. до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода от наем. За ІV –то тримесечие, данък не се дължи и съответно декларация не се подава.

Например, ако сет физическо лице и отдавате недвижим имот под наем също на физическо лице, за доходите получени през януари, февруари и март 2014 г., следва да подадете декларация и да платите дължимия авансов данък до 30 април 2014 г. Физическо лице, което отдава под наем имот на фирма, декларация по чл.55 от ЗДДФЛ се подава от платеца на дохода /фирмата наемател/.

Гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, които отдават помещения под наем, дължат авансов данък едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7920 лв. от всички източници на доходи на лицето. Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъци и срокове, отдаващите помещения под наем могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вирни се горе