Над 1 000 клиенти на НАП Смолян подадоха предварително попълнени данъчни декларации за ден

Над 1 000 клиенти на НАП Смолян подадоха предварително попълнени данъчни декларации за ден

Новата декларация е значително по-удобна, споделят клиенти

1 000 души от Смолян и областта са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации за доходите в последните 24 часа, съобщиха от приходната агенция. Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, като ползвателите споделят, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването й изисква значително по-кратко време.

Видео инструкция за ползване на новата данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП на https://www.youtube.com/watch?v=qX8ePZs8To4. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

Срокът за подаването на декларацията е 30 април 2020 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения. От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията, свързана с корона вируса, като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса.

Вирни се горе