Лихвите по кредитите скочиха рязко

Лихвите по кредитите скочиха рязко

Най-много поскъпват по-малките бизнес кредити до 1 млн. евро – с 0.61 процентни пункта

Лихвите по новите кредити за бизнеса скочиха рязко през октомври, показва лихвената статистика на БНБ. Най-много са поскъпнали по-малките бизнес кредити – с размер до 1 млн. евро, договорени в евро – с 0.61 процентни пункта до 8.48%. Същите кредити, но договорени в лева, са се оскъпили с 0.31 процентни пункта за един месец до 9.4%.

При големите бизнес кредити също има увеличение на лихвата, но с по-малко. Заемите, договорени в евро, са поскъпнали с 0.23 процентни пункта до 8.23%. През септември лихвата по тези кредити падна с 2.07% процентни пункта само за един месец. Заемите над 1 млн. евро, договорени в лева са поскъпнали с 0.06 процентни пункта през октомври до 8.11%.

Поскъпването на кредитите не е само за бизнеса, а и за домакинствата. Единствено ипотечните кредити в лева са поевтинели с 0.38 процентни пункта до 8.07%. При тези, които са договорени в евро, лихвата се увеличава с 0.32 процентни пункта до 7.93%. Потребителските кредити в лева са поскъпнали с 0.13 процентни пункта до 11.71%, а в евро с 0.05 процентни пункта до 9.4%.

При депозитите се забелязва задържане на лихвите, а при някои от тях – тези за бизнеса в евро дори има значително понижаване от 1.08 процентни пункта до 2.86%. При депозитите в лева има задържане на 3.94%. При домакинствата депозитите в евро остават при лихва от 4.94%, а в лева – 5.44%.   От много време анализатори у нас предричат, че предстои нова вълна увеличение на лихвите по кредитите. Този път тя ще се дължи на обстоятелството, че банките имат нужда от депозитите на гражданите и фирмите и ще се принудят да вдигат лихвите. Това ще даде отражение и на лихвите по кредитите.

Вирни се горе