Лихвите по кредитите и депозитите ще вървят надолу

 Лихвите по кредитите и депозитите ще вървят надолу

Днес лихвите по кредитите са много по-ниски отколкото през 2008 г., когато имаше ентусиазъм за потребление и взимане на кредити. Трябва да имаме среда, в която хората се чувстват уверени, както за потребление, като физическа среда, така и за инвестиции, като бизнес среда. Докато не настъпи това усещане, няма да има и потребление. Това заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на “Уникредит Булбанк”, пред Би Ти Ви.

В банките има достатъчно резерв, за да подкрепи един растеж, когато се промени настроението при потребителите, допълни той.

“Рискът на средата в България е доста висок, лошите кредити са доста високи, дисциплината на кредитополучателите се различава от тази в Чехия или Германия”, посочи Хампарцумян. Според него тенденцията е в посока надолу и при кредитите, и при депозитите, като това е щяло да е още по-чувствително, ако България бе член на еврозоната.

По думите му таксите няма как да се вдигат безконтролно, тъй като финансовите институции имат възможност да печелят, но от все по-съвършени услуги, а не просто от надписване на сметката.

Според Хампарцумян в банките има над 60 млрд. лева депозити, като 85% са раздадени като кредити.

Вирни се горе