Кирил Асенов: Подготвяме ново предприятие в Пазарджик

Кирил Асенов: Подготвяме ново предприятие в Пазарджик

"Арексим" има приходи от над 50 млн. лв. за миналата година и 750 служители в смолянския си завод, който произвежда компоненти от инженерни пластмаси, включително за германската Kostal

300 души се очаква да започна работа в новото предприятие до края на тази година, а дългосрочният план е за 2000. Пазарджик е избран, защото е с висока безработица и с най-малко машиностроителни фирми, което ще направи лесно намирането на работници. “Германското партньорство ще бъде под формата на съвместно предприятие, но в момента вървят преговорите и не мога да дам повече информация”, каза собственикът на “Арексим” Кирил Асенов, пред “Капитал”.

Картата на градовете със заводи за авточасти се разширява – новото попълнение е Пазарджик. В града до края на годината ще заработи фабрика за компоненти, които ще се вграждат в автомобили на BMW, VW, Ford и т.н. Инвеститор ще е “Арексим” – един от малкото заводи с български собственик, който произвежда части за западни марки. В момента текат преговори с германски партньор, който да придобие дял в предприятието. По информация на “Капитал” става дума за германската Kostal, с която “Арексим” работи от години в Смолян.

Инвестицията още не е уточнена, но ще е от порядъка на няколко десетки милиона лева. По обявеното дотук само земята и ремонта на сградата ще е около 15 млн. лв., но това е без машините. Планът е до края на 2016 г. в новото предприятие да работят 300 души, а до 10 години – 2000.

Най-любопитна е причината за избор на Пазарджик. Според инвеститора градът е с висока безработица и с най-малко машиностроителни фирми, което ще направи лесно намирането на работници. Точно липсата на достатъчно хора е спирачка към растежа в Смолян – там “Арексим” и Kosta имат наети почти 1500 души. Изчерпването на потенциални служители в Ямбол и Сливен например накара и японската “Язаки” да погледне към нов адрес за третата си фабрика – Димитровград. Така постепенно след по-големите градове с предприятия за автокомпаненти като София, Пловдив, Стара Загора, през последните години инвеститори започнаха да избират и нови, често по-малки градове като Карлово, Кърджали, Плевен.

Съобщението за предстоящо откриване на ново производство в Пазарджик първоначално дойде от кмета на града Тодор Попов, но инвеститорът не се споменаваше. “Капитал Daily” научи, че става дума за смолянската “Арексим”, откъдето потвърдиха информацията. “Подготвяме ново предприятие в Пазарджик, което ще бъде разположено на мястото на бившия "ЗММ Металик”, каза собственикът на компанията Кирил Асенов. По думите му компанията купува земята и сградите чрез търг от Националната агенция за приходите (НАП), но сделката в момента се финализира и още не е вписана в Имотния регистър. Цената е около 3 млн. лв.

Парцелът е с размер около 65 хил. кв.м и застроена площ от 16 хил. кв.м. Сградите се нуждаят от тотална реконструкция, уточни Асенов. Подобен ремонт струва между 300 и 500 евро на кв.м (т.е. около 12 млн. лв.), но общата инвестиция, включително оборудването, все още се оценява, добави той. Всички тези дейности трябва да приключат в следващите няколко месеца и до края на годината в предприятието да започнат работа около 300 души. Тенденцията е в следващите 10 години дейността да се разшири, а работните места да достигнат около 2000. “Избрахме Пазарджик като град с висока безработица и най-малко машиностроителни фирми, за да можем да си намерим работници. Освен това кметът ни обеща, че ще възстанови механотехникума в града”, каза Асенов.

Проектът беше обявен от кмета на Пазарджик като българско-германска инвестиция. Информацията беше потвърдена от Асенов, но той отказа да назове германската компания. “Партньорството ще бъде под формата на съвместно предприятие, но в момента вървят преговорите и не мога да дам повече информация”, каза Асенов.

По информация на “Капитал” става дума за Kostal. Тя влезе в България именно благодарение на поддоставчика си “Арексим” и през 2011 г. започна производство в Смолян чрез местното си дружество “Костал България”. В предприятието в старата тютюнева фабрика в града се произвеждат механични и електромеханични детайли за автомобили – кормилно оборудване и ръчки за чистачки и светлини, както и цели подкормилни системи. Оборотът на българското предприятие за 2014 г. е 81 млн. лв. В края на миналата година германският инвеститор отвори и втора производствена база в Смолян. От компанията не бяха открити за коментар за плана в Пазарджик.

“Арексим” произвежда компоненти от инженерни пластмаси, които доставя на компании от различни сектори, включително на Kostal. Германската компания произвежда механични и електромеханични детайли за автомобили и доставя за повечето гиганти в индустрията като Fiat, Volskwagen и Ford, както и за луксозни производители като Bentley, Porsche и BMW, Daimler.

В началото на годината стана ясно, че Kostal предвижда 15 млн. лв. инвестиции през 2016 г., които ще бъдат насочени към изграждането на нови производствени линии и технологично оборудване. Финансовият директор на “Костал България” Мартин Сикора коментира тогава за “Капитал Daily”, че Kostal има дългосрочни инвестиционни намерения в България, които включват не само Смолян. Вероятно проектът в Пазарджик е част от тези планове.

Възможностите за намиране на работници в Смолян (с население 30 хил. души) вече са практически изчерпани, след като двете компании значително разшириха бизнеса си в родопския град през последните години. През 2011 г. “Костал” започва дейност в страната с 16 работници, а днес за нея работят около 700 души, показва справка в ДАКСИ. Благодарение на германската компания “Арексим” също се развива и увеличава персонала си от 460 на 750 души за последните четири години. Успоредно с това приходите й нарастват до 39 млн. лв. за 2014 г. (36 млн. лв. година по-рано), а нетната печалба достига 1.6 млн. лв. при 52 хил. за предходната година. Продажбите на дружеството за 2015 г. са над 50 млн. лв., каза Асенов. По думите му именно нуждата от голям брой производствени кадри е основната причина компанията да избере нова локация за предприятието си извън Смолян. Това може и да не е единственият аргумент. Кирил Асенов е един от критиците на начина, по който се управлява Смолян. Наскоро той дори влезе в местната политика, “защото се наложи да си правя подробен устройствен план девет месеца”, коментира той. В момента Асенов е един от седемте общински съветници от новосформираната партия КРОС, която влезе в местната власт с цел да оптимизира работата и разходите на общината.

Вирни се горе