Индекси на цените на производител в промишлеността

Индекси на цените на производител в промишлеността

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2014 г. е на същото равнище както предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост – с 1.5%, в преработващата промишленост няма изменение, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление – с 0.2%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 4.6%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 2.6%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 2.2%, а намаление е отчетено при производството на облекло – с 0.4%, при производството на хранителни продукти, при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – по 0.3%, съобщават от статистиката.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2014 г. спада с 2.0% в сравнение със същия месец на 2013 година. Цените намаляват в добивната промишленост – с 9.9%, в преработващата промишленост – с 0.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.8%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо януари 2013 г. е отчетено при производството на химични продукти – с 5.7%, при производството на хранителни продукти и при производството на основни метали – по 4.7%. Увеличение на цените се наблюдава при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 9.3%, при производството на тютюневи изделия – с 9.1%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 3.9%.

Общият индекс на цените на производител през януари 2014 г. нараства с 0.1% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост – с 1.5%, и в преработващата промишленост – с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление – с 0.1%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 3.2%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 2.8%, и при производството на основни метали – с 1.1%.

Общият индекс на цените на производител през януари 2014 г. спада с 2.4% в сравнение със същия месец на 2013 година. В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 1.1% спрямо януари 2013 година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали – с 8.7%, при производството на хранителни продукти – с 4.4%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 2.1%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия – с 5.3%, при производството на облекло и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – по 2.9%.

Вирни се горе